Hälsoträdgårn
Det blev en blåsig men gemytlig höstmarknad i Hälsoträdgårn i söndags.
Bland besökarna fanns boenden från Älvgården samt andra bybor som smakade på skördesoppa, gick tipsslinga och kollade runt i trädgården. Det blev tabberas på soppan och all sylt som tillagats sålde slut! Det såldes även lite svamp, tavlor och annat.
Vill även passa på att säga att det är fritt fram att smaka på det som finns att äta i trädgården - från vägen sett är allt i den vänstra delen av "cirkeln" ätbart. Det finns även pallkragar vid vattnet med lite dill, persilja, potatis, lök, m.m.
Trädgårdslotteriet fortsätter att säljas på Byservicekontoret till förmån för trädgårn, kom gärna in och köp en lott! Vinnarna från tipsslingan presenteras här inom kort.
Foto: Ida Sundin
Höstmarknad i Hälsoträdgårn i Backe (vid gamla lasarettet)
Söndagen den 13/9 klockan 11:00-15:00
Kom och gå tipsrundan, köp lotter och smaka skördesoppan, köp sylter, mos, marmelad, svamp & knäckebröd, armband & akvareller, drick en kopp kaffe, träffa folk och njut av hösten!
Välkommen!
Höstfest i Hälsoträdgårn - Söndag 13 september
Vill du vara med och sälja hantverk, grönsaker eller hembakat?
Kontakta Marika 072 - 5140 907
Kubbspel finns att låna på Kafé violen! Spelregler sitter uppe i lusthuset vid behov :)
Passa på att köpa med er fika på kaféet eller ta med picknick hemifrån och välj er favoritplats i trädgårn - sol, skugga eller vid vattnet kanske?
Ta med varmvatten i termos och plocka ihop ert eget örtté på plats :)
Allt växer väldigt bra och ser ut som om alla perenner klarat vintern väl. Vi har även fyllt på med lite sommarblommor mellan perennerna. Tack Ulrica från Blomsterhörnet i Backe för sponsrade säsongsblommor till Hälsoträdgårn! :) Lobelior, nejlikor och tobaksblommor pryder nu den högra delen av trädgården.
Välkommen till trädgården och smaka på lite olika örter! Här finns bl.a. oregano, timjan, dragon, gräslök, piplök, libbsticka och en buffé av olika myntor. Jordgubbar, smultron, åkerbär och blåbärstry är också snart klara! Rabarber kan man smaka redan nu. Allt på vänstra sidan av cirkeln är ätbart :) Potatis och lök m.m. är satt i pallkragar men är fortfarande väldigt små.
Släng inte grönsaksresterna – plantera dem och låt de växa så kan de återanvändas! Exempelvis sallad, lök, vitlök, salladslök, purjolök, selleri, ingefära, kål, rödbetor, morötter... Läs mer här om att plantera matrester och gör mat av "sopor".
Tack Gunnar Bergström för alla fina bilder till bloggen!
Under Fjällsjö Konstförenings utställning imorgon (15 november) kommer bilder från Hälsoträdgården att ställas ut. Välkommen till Fjällsjöhallen kl.13.00-15.00 är det utställning och kl.15.00 börjar årsmötet.
Den 12 oktober var det höstfest i Hälsoträdgårn bredvid Lasarettet i Backe. Trots kylan så kom ett 60 tal personer till trädgårn där det fanns diverse försäljning, bl.a. varmkorv, sylt, ljus, ankägg, bröd, sötsaker och stickat. Det bjöds på värmande örtté från trädgårn och en familj från Syrien bjöd på bullar och pitabröd. Man kunde även smaka på sylten som skolbarnen kokat och pinfärskla korovor från odlingarna! Det var många som blev nostalgiska över smaken som de kom ihåg från barndomen..
Dan och Susanne Forsberg hade skänkt Fjällsjö Honung från sina nordiska bin så man kunde få smaka på skillnaden mellan vår och sommarhonung! Det fanns även ritningar för att bygga bi- och fjärilsholkar samt trädgårdspyssel. Det var många som gick tipsslingan och gick med näsorna i myllan för att leta reda på svaren på trädgårdsfrågorna. Frågorna översattes även till engelska och tigrinja för våra eritreanska flyktingar.
I foajén finns det artiklar och foton uppsatta över Lasarettets 50-åriga historia och många gick in till caféet för att värma upp sig. Hans-Göran Rångefors stod för uppskattad piano och dragspelsunderhållning.
I slutet av septemeber var skolbarnen och skördade i Hälsoträdgårn! Även några nyfikna boenden från Älvgården kom ner. Det provsmakades av alla örter, plockades svartvinbär, aronia, rabarber, korovor, morötter och olika sorters sallad. Mest roligt var nog rabarberbladen aka hattarna.. Det sjöngs sånger om daggkåporna och blåbären och sen gick vi tillbaka till skolan och dippade korovsstavar i egengjord örtdipp. Dagen efter var det syltverkstad och provsmakning! Andra bybor hade chansen att smaka sylten på Höstfesten.
Det blev några jordgubbar och väldigt mycket smultron. Smultronen blommade ända tills frosten kom. Salladen växte på sig och de som promenerade förbi pallkragarna under sommaren kunde få ta sig en smakbit. Vi plockade även sallad och tog upp till Älvgården tillsammans med en bukett blåklint i olika färger från trädgården. Barnen ville även ha med sin en blåklint var då de gick hem. De blå var populärast.
”Din trädgårdsmästare håller på att dö. Ja, så illa är det faktiskt. Bina är på många håll på väg att försvinna. Och det kan få stora konsekvenser! För ett litet bi har en större uppgift än man kanske kan tro: utan pollinerande insekter som humlor och bin skulle vi inte överleva. 1/3 av världens alla livsmedel är beroende av pollinatörer. De hotas från många håll idag och vilda arter försvinner i rask takt samtidigt som tambin både här hemma och runt om i världen drabbas av plötslig bidöd. Det finns flera orsaker: ett mer ensidigt och storskaligt jordbruk, bekämpningsmedel, sjukdomar och klimatförändringar. Även i villakvarter och trädgårdar kan mångfalden hotas av hårdgjorda ytor, utbredda gräsytor och förädlade växter. ” : Biodlarnas Riksförbund
Bygg en holk för solitära bin (som inte lever i samhällen) och humlor!
Skörda mer frukt och bär – sätt upp bibatterier. Läs mer här och Här hittar ni ritning.
Bygg din egen fjärilsholk! Genom att bygga en fjärilsholk/övervintringsbox kan vi hjälpa fjärilar att hitta en lämplig plats att tillbringa vintern. Det är ont om naturliga platser för fjärilar och bin – hjälp dem på traven! Här hittar ni ritning
Andra rabatten till höger från entrén, den s.k. ”Bibuffén”:
Här har vi planterat växter som är extra bra för bin och fjärilar. T.ex. Salvia, anisisop, borstnejlika, höstflox, martorn, kärleksört, rudbeckia, bergsklint, malva och gullviva. Även olika sorters klöver, gurkört, lavendel m.fl. är bra för bina. Krusbär, Témynta, ros, jordgubbar, kungsmynta, blåklint, ringblomma och aster växer som växer i andra delar av trädgården är också bra för pollinerare. Läs om fler växter här.
Vi har planterat en aroniahäck som ger massvis av blommor till pollinerarna under början av säsongen som sen resulterar i bär till oss och fåglarna. De hallonbuskar och äppelträd som växer i yttre delen av cirkeln förser bin med nektar på våren och tack vare pollineringen får vi stora bär och frukter till oss under sommaren!
För att skapa så många olika mikroklimat som möjligt kan man planera i spiralform. Jorden längst upp på spiralen är torrare och där trivs oreganon och timjan bäst, medan örter som vill ha det fuktigare planeras i längre ner i spiralen, t.ex. Basilika och mynta. Tack vare spiralformen får man både torrt/vått och sol/skugga på samma ställe. Det är även smidigt att ha alla örter på samma ställe, i och med spiral/pyramidformen spar man även plats! Här kan ni läsa mer om principen med örtspiral
Uti vår trädgård där växa blå bär, liljor och aquileja, rosor och salvia, och mynta! :)
Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtans fröjd
Vill du mig någe', så har du mig här!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!
Fagra små blommor där bjuda till dans.
Kom hjärtans fröjd
Vill du, så binder jag åt dig en krans!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!
Kransen den sätter jag sen i ditt hår,
Kom hjärtans fröjd
Solen den dalar men hoppet uppgår!
Kom liljor och aquileja,
Kom rosor och salvia,
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans fröjd!
Uti vår hage finns blommor och bär,
Första rabatten till höger från entrén:
I denna fjärdedel av trädgården har vi valt att plantera klassiska kulturperenner / torparväxter / mormorsväxter som många äldre kan känna igen. Här växer bl.a. Fänrikshjärta, getrams, tigerlilja, akleja, pion, humle, gullstav, gul lilja, vårkrage, daggkåpa, backsippa, sömntuta, förgätmigej, ölandstok m.fl.
De är så tacksamt med perenner som kommer upp år efter år! Då de är nyplanterade och inte hunnit etablera sig riktigt så kan man planera ett-åriga blommor i mellanrummen så att det inte ser så kalt ut. Då de växt sig stora så kan de behöva delas och kan växa vidare i andra rabatter. Förr i tiden så köptes ju inte blommor på affärer som nu, utan man delade med familj och vänner. Det var även vanligt att få perenner i brudgåva.
Även svartvinbär, krusbär, rabarber, jordgubbar och smultron är klassiska inslag i våra trädgårdar och likaså hälsoträdgården.
Sidor
Kontaktinformation
Fjällsjö Framtid
Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.