Grönsaker

Tips på odling i vintertid

Släng inte grönsaksresterna – plantera dem och låt de växa så kan de återanvändas! Exempelvis sallad, lök, vitlök, salladslök, purjolök, selleri, ingefära, kål, rödbetor, morötter... Läs mer här om att plantera matrester och gör mat av "sopor".

Grönsaksodlingen

Vi valde att odla grönsakerna i pallkragar för att komma upp en bit från marken. Genom att sätta tre kragar på varandra så kom vi upp i en höjd som är lagom för de äldre. Det går tripp, trapp, trull mer till endast en pallkrage hög. Genom att odla på upphöjda bäddar så tjänar vi några växtzoner – ju högre desto bättre! Underst i pallkragen lade vi ett lager wellpapp för att stoppa ogräset och i de högre bäddarna la vi ner diverse organiskt fyllnadsmaterial som kan brytas ned med tiden och bli till näring för växterna. Vi blandade dessutom i lite fårgödsel i matjorden.

Pallkragarna placerades vid vattnet så att det ska vara enkelt att vattna genom att endast doppa vattenkannan i ån! Det står alltid en vattenkanna redo för de som vill hjälpa till att vattna. Vissa grönsaker var förodlade och andra sattes på plats. Efter att de kommit upp en bit så lade vi på multnande löv m.m. mellan såraderna för att behålla fukten, tillföra näring och stoppa ogräset från att tränga upp. Det växte så det knakade i lådorna och grönsakerna vällde ut över kanterna!

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.