Vandringseldorado

Välkomna till Fjällsjö vandringseldorado! Vi hoppas att ni kommer att ha det trevligt här och njuta av vår vackra natur lika mycket som vi gör. Vi har ett varierande landskap med många vattendrag och mycket skogar. Vandra upp på berg, förbi sjöar, i djupa skogar och längs älven i våra förfäders fotspår. Med Backe, Jansjö eller Siljsjönäs som utgångspunkt har ni tillgång till ett tiotal leder inom en mils radie. Fördelen med att vandra här är att det är överskådligt och lättillgängligt och utmärkt för dagsutflykter.

Upptäck nya leder varje dag,  det finns sex mil stigar att utforska! Favorittips är en utflykt till Kläpp för att spana på troll längs stigen och se storslagen utsikt över Fjällsjö från toppen! Djuptjärnsstigen är också ett måste med sina sandrevlar, pelarportal med tallskog och turkosa tjärnar längs vägen.

Vi har även en hällmålning kallad mystiska korset i toppen av Djuptjärnsstigen upp mot Jansjöbodarna (gammal fäbod), den ligger i ett område med stora flyttblock kallad istidsskogen. Djuptjärnsstigen går även att cykla mountainbike på! Benknäckaren är en prisbelönt sträcka för er som vill ha utmaningar.

Fjällsjöområdet är rikt på kulturhistoria och här finns lämningar ifrån järn- och bronsålder som t.ex. kokgropar, fångstgropar, tjärdalar, hällmålningar och lämningar från gamla bosättningar. Det är inte omöjligt att ni snubblar över en skärvsten med brännmärken ifrån forna brasor. Håll utkik efter våra informationssyltar, översiktskartor finns längs stigarna och i centrum men kan även laddas ner på hemsidan!

Vi önskar er en trevlig vistelse hos oss!

Översiktskartor finns längs stigarna och i centrum.
Handkarta finns att ladda ner nedan och kan även hämtas på byservicekontoret!

Läs mer om

Vandringseldorado karta

Stigar i Backe

Stigen runt Backsjön (3.5km) Stigen är stängd på grund av begränsad framkomlighet.

En av Fjällsjös mest tillgängliga stigar endast ett 100-tal meter från Backe centrum
Stigen runt Backsjön börjar vid Backe IF och där finns både badplats, grillplatser och ett utegym. Sträckan runt Stenhammarområdet är handikappanpassat med bra framkomlighet för rullstolar och rullatorer. Stigen passerar därefter genom Hembygdsgården med bl.a. kägelbana. Därefter fortsätter man igenom fårhagen till vindskyddet för vuxna och ett för barn en bit längre bort. Stigen tar därefter en avstickare till en vacker plats vid sjön med sittplats och där man kan titta på Backes största bävergnag. Man passerar därefter en vägbro över Kvarnbäcken och fortsätter stigen runt sjön. I björkbeståndet efter vattenverket finns ett flertal jätteeldtickor och vackra vedmusslingar att beskåda.

Flottarstigen (2,5km)

En av Vandringseldoradots pärlor, en lättframkomlig stig med vacker utsikt över älven
Flottarstigen användes av flottningsarbetarna under flottningstiden som varade mellan ca 1730 – 1982 och används numera som promenadstig. Det finns även ett fornminne nere vid piren på ett ställe vilket tyder på användning långt innan flottningstiden och en sägen säger att det finns en skatt begraven på Långön där stigen slutar. Stigen går uppströms uppe på älvbrinken, genom mestadels lövskog bestående av asp, björk och en del al. Det är en populär stig hos ortsbefolkningen. Det finns ett antal sittplatser för längs vägen.

Kläppstigen (1,5km)

Njut av en underbar utsikt över Backe och Jansjö från toppen av berget Kläpp!
Denna stig har används länge av folket i byn för att ta sig upp till toppstugan. Toppstugan är en stuga som har haft olika aktiviteter genom åren, bl.a. för scouterna verksamhet, fester och andra tillställningar. Det finns t.ex. gamla bilder på hur folk klätt upp sig för att gå tillsammans upp på berget. Stigen går genom barrskog och har ett brantare parti strax innan toppen. Området vid toppen av stigen har avverkats och ifrån toppen har man utsikt över hela byn, älven och Jansjöområdet.

Elljusspåret (2,5km)

Motionsslinga med elbelysning. Se skyltning från Junselevägen.

Skolskogens trädkojor

Skolskogen ligger i anslutning till elljusspåret och skolan i Backe har sitt ”uteklassrum” där. Barnen har byggt ett flertal träkojor och här finns även sittplatser och grillmöjligheter. Ni får gärna besöka området och kika på kojorna, men tänk på barnen och naturen och håll området rent och fint!
 

Stigar i Jansjö

Flobergsstigen (ca 2,7km)

En skogsstig genom varierande landskap från tätvuxen skog till öppet landskap med utsikt
Denna skogsstig uppkom ursprungligen för jakt och fiskes skull, men numera används den främst för rekreation och motion. Ett konkret exempel på jaktaktivitet i området är de två fångstgroparna ifrån sten/järnålder som ligger halvvägs längst stigen ute vid sjökanten.  Stigen går upp på Floberget med öppna ytor på toppen.

Källmyrrundan (1km)

En lagom rutt att jogga på i öppet landskap & en genväg till vackra insjön Gröna ögat
Källmyrrundan är en avstickare ifrån Flobergsstigen. Längs denna rutt finns en fornlämning i form av en kokgrop, ett minne från de forntida storkoken som var ett av tre sätt att bevara kött på.

Djuptjärnsstigen (10,5km)

En av våra vackraste stigar som går uppe på sandrevlar och förbi ett tjugotal tjärnar.
Djuptjärnstigen är en av de vackraste av alla stigar och är mycket unik i sitt slag eftersom den går uppe på en av Sveriges kanske längsta sandrevlar som är flera km lång. Dessa utrinningsgrusåsar härstammar från istiden och åsryggarna höjer sig upp till 20 m över de många småtjärnarna. En av dessa tjärnar har fått namnet ”Gröna ögat”. Början av stigen har en intressant topografi och här kan man njuta av en fantastisk utsikt över myren och kolla på fina mossor. Stigen sträcker sig ända upp till Jansjö fäbodar vilket gör den till vår längsta stig i nätverket. Här finns även ett fornminne i form av en tjärdal, ett minne ifrån gammaldags kemisk industri för att framställa tjära. Vid Djuptjärn finns även ett av Sveriges nordligaste bestånd av örten Sjöranunkel (Ranunculus lingua) samt ishavsräka i sjöarna. Stigen går genom en drömsk sagoskog, som en pelarsal av tallar. På vägen till Jansjöbodarna kan man ta en avstickare till en ockramålning på ett jätteflyttblock som kallas för ”Mystiska korset”. Detta är en fornlämning med okänd datering men tros vara ca 1000-2000 år gammal.

Lidtjärnstigen (1,5km)

Genväg till Fjällsjös bästa smultronställen! Vindskydd med grillplats vid Lidtjärns strand
Lidtjärnstigen är en liten rutt vid bergets fot som sammanlänkar två områden med fornminnen. Stigen börjar vid Lidtjärnbergtorpen och stranddelen med fem gamla boplatser upp till lämningarna utav Lidtjärnkåtorna vid Lidtjärnarna där den möter Sandrevelstigens mitt. Stigen används i dag för rekreation och motion men uppkom troligtvis liksom för de andra stigarna i området för jakt och fiske aktiviteter. I slutet av stigen finns ett vindskydd med grillmöjligheter och fin utsikt. En väldigt trevlig kortare sträcka som snabbt tar en till en naturskön plats mitt bland tjärnar och dansande trollsländor.

Gammrågan (2km)

Njut av lugnet vid Gammrågans strandkant och vandra förbi offerkast
Gammrågans stigsystem ligger vid Svarttjärnskojan och sammanknyts med Sandrevelstigen och bildar tillsammans ett nätverk av olika stiglängder som är populärt för motionärer, fastän den ursprungligen uppstod för jakt och fiskeändamål. Det mest speciella med Gammrågans ”benknäckarstig” är att man här kan gå en raksträcka på en hel kilometer uppe på en sandrevel. Det finns även en kulturhistorisk lämning efter ett offerkast längs stigen.

Benknäckarn (2,5km)

Kuperad stig för de spänstiga!
Benknäckarn är en fortsättning på stigen runt Gammrågan som går parallellt med Djuptjärnsstigen tillbaka till Lidtjärnen. Benknäckarn är det mer äventyrliga varianten med mer kuperad terräng! Detta är även en fin rutt för blåbärsälskaren.

Ruckastenen (0,3km)

Se skyltning från Junslevägen mot Rossön. Från landsvägen är det endast ett par hundra meters prommenad till Ruckastenen, eller Ruckstenen som den även kallas. Stenen som är ett flyttblock ligger märkligt belägen mitt i ett myrområde. (Gummistövlar rekommenderas!). Stenen kan gungas med handkraft genom att trycka i ena änden av stenblocket.

Landsomberget (0.9km)

Skidanläggningen är ett fint utflyktsmål alla tider på året! Vandra uppför skidbacken och njut av utsikten över Jansjön. Om inte serveringen är öppen kan man ta en tur förbi Jansjö bystuga inte långt därifrån för en fika på sommarcaféet.
 

Stigar i Silsjönäs

Silsjönäs har tre mil stigar som bara väntar på att upptäckas. En översiktskarta finner ni utanför Silsjönäs Bygdegård som även är en fin utgångspunkt för vandringarna. Handkarta finns på Byservicekontoret i Backe.

  • Bergtuppstigen (3km) – Vandra till Bergtuppens utkiksplats på Hemberget
  • Brattmyrstigen (8,4km) – Se stengrottorna, en kallkälla och en gammal tjärdal
  • Gransjöbodstigen (5km) – Besök Jaktcampens stuga eller vindskyddet vid Gransjön
  • Tomfatmyrstigen (1,2km) – Vandra över tomfatsmyren
  • Ytterbodstigen (13,2km) – Stigsystemets längsta stig ner mot Vängelområdet
  • Sörånässtigen (2,4km) – Vandra till vindskyddet vid Vängelälvens bifurkation

Filer: 

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.