Uppbyggnad
Vi valde att odla grönsakerna i pallkragar för att komma upp en bit från marken. Genom att sätta tre kragar på varandra så kom vi upp i en höjd som är lagom för de äldre. Det går tripp, trapp, trull mer till endast en pallkrage hög. Genom att odla på upphöjda bäddar så tjänar vi några växtzoner – ju högre desto bättre! Underst i pallkragen lade vi ett lager wellpapp för att stoppa ogräset och i de högre bäddarna la vi ner diverse organiskt fyllnadsmaterial som kan brytas ned med tiden och bli till näring för växterna. Vi blandade dessutom i lite fårgödsel i matjorden.
Pallkragarna placerades vid vattnet så att det ska vara enkelt att vattna genom att endast doppa vattenkannan i ån! Det står alltid en vattenkanna redo för de som vill hjälpa till att vattna. Vissa grönsaker var förodlade och andra sattes på plats. Efter att de kommit upp en bit så lade vi på multnande löv m.m. mellan såraderna för att behålla fukten, tillföra näring och stoppa ogräset från att tränga upp. Det växte så det knakade i lådorna och grönsakerna vällde ut över kanterna!
På ett besök i Hälsoträdgården med några av byns asylsökande smakade vi oss igenom hela Hälsoträdgården och fikade tillsammans i lusthuset. Vi berättade om trädgården och vad vi planerade att göra under sommaren och de erbjöd sig att hjälpa till med att fräscha upp lusthuset som vi satt i. Det skrapades, putsades, målades och oljades in under några soliga sommardagar och det blev verkligen skillnad! Vi byggde även en ny ramp till lusthuset så att rullstolsbundna ska kunna ta sig in i skuggan samt ett stadigt räcke för de äldre att hålla sig i. I lusthuset kan man nu sitta och njuta av trädgården och utsikten över ån som mynnar ut i Fjällsjöälven.
Barnen på fritids i Backe hade försått lite grönsaker och blommor. De hade fått små krukor från blomsterhörnet i Backe. Det blev mycket bönor och blommor, b.la. blåklint i olika färger. Dessa små plantor transporterades i barnvagn till trädgården där barnen hjälpte till att plantera ut i pallkragarna. Vi använde plastskedar med namn för att märka upp de olika grödorna, fungerade utmärkt!
Några dagisbarn fick hjälpa till med att peta ner fröer i pallkragarna, bl.a. plocksallad, ruccolasallad, rädisor, dill m.m. Vi satte även lökar. Ett barn var så förtjust i lök att hon började knapra på sättlöken. Det är inte alla som har tålamod att vänta en hel sommar på att få äta lök, även om de är större! :) Dagisbarnen hjälpte även till med att plantera jordgubbsplantor som de väldigt omsorgsfullt satte ner i jorden.
Formen på trädgården är en cirkel på ca 15m i diameter. Vi färgmarkerade marken där bäddarna skulle ligga med en maskin som man ritar konturerna med på fotbollsplanen från idrottsföreningen. Sedan bjöds skolbarnen in för att hjälpa till med resten av förberedelserna innan jorden skulle lastas på. Underst i bäddarna lade vi ut wellpappsjok som vattnades rejält. Detta för att stoppa ogräs från att tränga igenom. Därefter spred vi ut en lager av fårgödsel för näring och lade ett tjockt lager matjord ovanpå. Genom att odla på upphöjd bädd, i vårt fall ca 40cm, så ”tjänar” man några odlingszoner då jorden blir varmare.
Vi täckte jorden med ett tjockt lager av kompost, mestadels löv. Genom att täckodla med organiskt material (gräsklipp, löv, halm m.m.) så tillför man näring, motverkar uttorkning och hindrar ogräs. Maskarna och mikroorganismerna trivs mycket bra under täcket vilket leder till en både lucker och näringsrik jord. Var noga med att inte trampa på bäddarna och kompaktera jorden! Trots en mycket varm sommar klarade sig växterna från uttorkning och fick en mycket bra start tack vare täckodlingsmetoden.
Kontaktinformation
Fjällsjö Framtid
Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.