Möte om fiber i Backe

Vi var inbjudna till ett mindre möte med Björn Berg f.d. chef Telia, Per Åsling, C, Johannes Andersson, C, och Göran Espmark, C, om fiber i Backe/Rossön. Från Backe var det Margareta Mårtensson, Christer Johansson, Inger Kraft Etzler och Ingegerd Berglund, tyvärr kom ingen från Rossön och det var synd då båda byarna bör samarbeta för att få fiber.
Vi fick veta mycket om fiber och andra lösningar. Något måste vi göra, Björn Berg sa att vi inte har ens 5 år på oss innan kopparledningen tas ner, kan gå snabbare då Telia tar  besluten årsvis på vilka orter som blir utan kopparledningen.
Så här skriver Christer Johansson om mötet:
Jag har precis varit med på ett möte med en före detta Telia chef och några till om hur vi kan gå till väga för att få fiber i Backe och Rossön området.
Kort sagt så kommer inte några operatörer att stå i kö och slåss om att få bygga ut vårat område utan vi kommer själva att få engagera oss för att få det att hända.
Vi frågade honom bland annat om radiofiber/5g/4g är ett realistiskt alternativ, svaret är nej för allt utom 2% av ytan, alltså enstaka avsides hushåll.
Den mest realistiska vägen just nu är att vi kör en egen samla ihop intresserade kampanj och skapar egna listor över vilka som vill ha fiber och sedan vänder oss mot till exempel Telia, men kanske även Sollefteå Stadsnät.
Det är väldigt svårt att veta vad kostnaden kan bli, men om vi siktar på Telia spåret så bör det vara lika som sist, alltså ca 21000kr per anslutning.
Problemet kommer vara att få tillräckligt många intresserade, det kan handla om 90% anslutningsgrad för att det ska vara möjligt och det har jag ingen aning om vi kommer att kunna uppnå.
Skulle man gå på spåret att gräva själva så kan vi säkert klara det på en lägre anslutningsgrad men det kan handla om mer pengar per anslutning, vilket man å andra sidan skulle kunna få tillbaka en del utav genom att sälja ett färdigt nät till en operatör när nätet är klart och sedan avveckla föreningen och fördela ut pengarna från försäljningen av nätet till medlemmarna.

 

Developed by
SCS Design

Supported by
EU jordbruksfonden
Fjällsjö Framtid

 

Contact details

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Get here

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.