Mötet med kommunen i Aulan

Efter mötet med kommunens politiker och tjänstemän råder det en förstämd känsla på byn, kommentarer som: Oss bryr de sej inte om, Av oss tar de allt, Är det någon mening att bo kvar? Varför ska inte våra barn och gamla få mat lagad på orten då det finns kök i Kyrktåsjö, Hoting Hammerdal, Gäddede, Jormvattnet och Strömsund? Spiken i kistan! 
Trots flera förfrågningar på mötet vägrar S-politikerna lyfta upp nedläggningen av köket i Backe till en politisk fråga, utan det är Rickard Persson som själv håller i yxan och tar beslutet,  med bistånd av kostchefen Jörgen Jönsson. Det är fegt av politikerna att inte ta sitt ansvar i en så viktig och stor fråga för en hel bygd.
Läser i Jämtlands Tidningen att Rickard Persson säger att så om hyran vore gratis är det billigare att flytta köket. Det har nog varit kört från första stund känns det som. MILJÖTÄNKET existerar inte.
MBL-förhandlingarna har redan startats.
Redan i dag är köket stängt på helgerna, maten tillredas på torsdag och fredag för helgen, antar att frukostgröten och vällingen kokas på fredagen.Helgen som vi andra gärna vill ha godare och fräsch mat. Enligt Susanne Hanssons uttalande i ÖP ska gröt och välling för helgen levereras på fredagen. Låter ofräscht. Måste bli ett extra arbete för personalen på Älvgården detta med matleveranser från Hoting som ska packas upp och stoppas in i kylar och frysar.
Vet inte om vi blev så klokare när det gäller biblioteket, Hotings bibliotek plockas ur nu, vårt är än så länge kvar, våren 2020 ska det läggas ner. En bokbil ska komma varannan torsdagsförmiddag och i någon lokal ska böckerna packas upp. Folk arbetar, barn går i skolan, heldagar gör att bokbilen inte kommer. I den lokalen ska personalen ha tillgång till micro mm och vi låna böcker. Tillgång till någon lånedator blir det inte längre. Utlåningsstatistiken för Backe är något missvisande då några klasser går i Rossöns skola under reparationen av FLM-skolan i Backe. De böcker skolbarnen lånar i Rossön hamna i statistiken för Strömsund, också ett minus för Backes bibliotek.
Fiber verkar det inte kunna bli på länge i Backe och Rossön, kommunen har slut på pengar och har återlämnat bidragsdelen för dessa orter där de inte kunnat leverara någon fiber.
Punkten den ökande brottsligheten i Backe blev inte som vi Fjällsjö Framtid tänkt oss. Vi hade tänkt prata om oron över alla inbrott och annan brottslighet, men Göran Bergström tog helt över den punkten med ett eget inlägg. Något egentligt svar på vår frågeställning fick vi inte.
Några speciella visioner och framtidsplaner för den Ångermanländska delen verkar det inte finnas.

Fjällsjö Framtids ordförande Margareta Mårtensson skriver så här: Stort tack till er alla som kom på mötet igår. Vi blev väl inte då mycket klokare, men att kommunen måste spara och att vår del av kommunen är lämplig att spara på. Vi är inte så många osv... Men vi har en stor kämparanda och många starka ideella krafter o idéer. Det gäller att vi plockar fram den kraften och inte ger upp. Vi är inte ensamma i detta. En protestlista med över 900 namn lämnades igår. Tack alla från Backe ,Rossön o Hoting som skrivit på och stöder allas vår kamp för att göra Backe-Rossön-Hoting området " stort" igen. Ensamma blir vi överkörda, men tillsammans är vi starka.
Tack Stefan Abrahamsson och Martin Sjödin för ljudet. Klicka på bilden för fler bilder. Foto: Gunnar Bergström

 

Developed by
SCS Design

Supported by
EU jordbruksfonden
Fjällsjö Framtid

 

Contact details

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Get here

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.