Markberedning

Formen på trädgården är en cirkel på ca 15m i diameter. Vi färgmarkerade marken där bäddarna skulle ligga med en maskin som man ritar konturerna med på fotbollsplanen från idrottsföreningen. Sedan bjöds skolbarnen in för att hjälpa till med resten av förberedelserna innan jorden skulle lastas på. Underst i bäddarna lade vi ut wellpappsjok som vattnades rejält. Detta för att stoppa ogräs från att tränga igenom. Därefter spred vi ut en lager av fårgödsel för näring och lade ett tjockt lager matjord ovanpå. Genom att odla på upphöjd bädd, i vårt fall ca 40cm, så ”tjänar” man några odlingszoner då jorden blir varmare.

Vi täckte jorden med ett tjockt lager av kompost, mestadels löv. Genom att täckodla med organiskt material (gräsklipp, löv, halm m.m.) så tillför man näring, motverkar uttorkning och hindrar ogräs. Maskarna och mikroorganismerna trivs mycket bra under täcket vilket leder till en både lucker och näringsrik jord. Var noga med att inte trampa på bäddarna och kompaktera jorden! Trots en mycket varm sommar klarade sig växterna från uttorkning och fick en mycket bra start tack vare täckodlingsmetoden.

Tips: När man rensar ogräs kan man rycka upp det med rötterna och slänga dem ovanpå så att rötterna torkar ut. Med tiden förmultnar ogräset och näringen återanvänds i bädden i ett kretslopp. På detta vis kan man kompostera på plats, en s.k. ytkompostering. Vi har dock valt att ha en kallkompost på sidan om så att det inte ser så ”skräpigt ut”. Det räcker med att vi har täckt bäddarna med löv, vilket verkar vara ganska kontroversiellt ändå. Det råder en slags norm om att bar jord är ”fint”, men det är en vanesak! Täckodling är bättre för växterna och mindre jobb med vattning. Prova själva :)

Taggar: 

 

Developed by
SCS Design

Supported by
EU jordbruksfonden
Fjällsjö Framtid

 

Contact details

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Get here

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.