februari 2020

Teater Tisdagskossan

Den 1 mars är det teater på Fjällsjöhallen, kl 15.00.
Tisdagskossan
Tisdagar är världens bästa dag. Det tycker i alla fall Vera. För då får man ta med sig en favoritsak till dagis. När de andra barnen tar med sig en legobit, en docka eller en gammal radiobil som inte fungerar tar Vera med sig sin Kossa! Den våghalsiga Kossan gör alla de där sakerna som Vera kanske inte vågar att göra, klättrar i ribbstolarna, tränger sig i kön till rutschkanan eller hoppar i alla vattenpölar på väg till dagis fast Pappa har bråttom till jobbet. Varmt välkomna till en spännande och rolig musikteater fritt baserad på Östersundsförfattaren Daniel Edfeldts och illustratören Bettina Johanssons omtyckta bok med samma namn. I föreställningen möter ni förutom Vera och Pappa även Sprethårs-Fröken, Lill-Anton och så Kossan såklart. Föreställningens längd: 30 min
Upphovspersoner och konstnärligt team Manus: Daniel Edfeldt Manusbearbetning: Martin Johansson Sångtexter och musik: Jonna Hylén och Håkan Borgsten
Regi: Martin Johansson Foto: Göran Strand Medverkande: Håkan Borgsten och Jonna Hylén

Beslutet om köket i Backe

Citat:Nytt hopp för köket i Backe: ”Vi ska undersöka om det går upphandla o lägga på entreprenad”  I tidigare diskussioner har bland annat Susanne Hansson (S) har förordat att produktionen ska flyttas, medan Simon Högberg (M) yrkat på att matproduktionen i Backe borde upphandlas.
Under kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen så diskuterades frågan angående nerläggningen av köket. Och nu verkar det som att en annan väg än nedläggning kan vara aktuell.
– Beslutet som togs var att vi ska undersöka om det går upphandla o lägga på entreprenad, berättar Göran Bergström, vice ordförande i kommunstyrelsen och kommunalråd.
Artikel om beslutet i ÖP

Glädjade nyhet om Backes Hälsocentral

Jämtlands Tidning går ut med den glädjande nyheten att doktor Olov Nilsson är på väg tillbaka till hälsocentralen. En ST-läkare kommer också att arbeta där.Vi alla på byn är så glada så att det finns inte ord för det. Bild: Inger Kraft Etzler. Källa Jämtlands Tidning.

Backes tillagningskök

Här ser ni bilder på Backes otroligt fina tillagningskök som riskeras att läggas ned och flyttas till Hoting. Backes kök byggdes då Lasarettet var beredskapssjukhus och det är väl tilltaget och har kapacitet att laga mat för HELA kommunen vid eventuell kris. Under en period när Hotings kök var vattenskadat så tillagades t.ex. matlådor (till de som bor i egna hem i Hoting) i Backe och det var inga problem. Det är en tillgång för kommunen att ha en plan B anser vi. Backes tillagningskök har dessutom ett reservaggregat som går igång inom några minuter vid t.ex. strömavbrott. De förvarar även kylvaror åt både förskolan och Älvgården, vart dessa kylvaror ska förvaras vid eventuell köksflytt är det ingen som vet. I somras gjorde hyresvärden även nyinvesteringar i utrustning i köket för ca en halv miljon kronor och har erbjudit sig att sänka hyran med 100 000kr från 280 000kr som de tidigare betalat (inkl. vatten, el, sopor och service). Vi håller tummar inför imorgon att vi får ha köket kvar eller att beslutet skjuts på tills dess att alla aspekter är medtagna och räknade på.

Se bilder från tillagningsköket

Köksvandring i Backe

Idag 24 februari var alla politiker i Strömsunds kommuns kommunstyrelse inbjudna på köksvandring i Backe för att titta på de tilltänkta mottagnings och beredningsköken på Strandrestaurangen, Riddarens förskola samt Älvgårdens särskilda boende. Det var många som inte hade möjlighet att komma, men på plats var Anders Bryntesson (rd), Steve Svensson (sd), Per Hedström (v) och Kerstin Hedström (v). Vi visade lokalerna och besökte tillagningsköket i Backe.

Om det beslutas att lägga ned tillagningsköket i Backe imorgon så kommer uppgifterna att delas upp på Hotings kök, Strandrestaurangen och de olika mottagningsköken. Det är oklart vilka ytterligare arbetsuppgifter som kommer att behöva göras i mottagningsköken på Riddarens förskola, men i dagsläget lagas endast frukostgröt på plats, samt frukost och mellis görs iordning av personalen men lunchen kommer levererad varm till platsen.

Produktionskök Backe Sammanfattning av ärendet och kalkyl

Detta är en kopiead text till Kommunstyrelsen sammanträde den 25 februari angående nedläggningen av storköket i Backe.
TJÄNSTESKRIVELSE
Datum 4 februari 2020
Kommunstyrelsen Produktionskök Backe
Sammanfattning av ärendet Teknik- och serviceförvaltningen har som förslag att minska antalet produktionskök för att hålla kostnaden nere och inte behöva höja priset för matproduktionen till övriga förvaltningar. Förslaget innebär att all mat-produktion, som tidigare skett i Backe och Hotings produktionskök, kon-centreras till Hotings produktionskök. Mat som ska serveras på Älvgården och Strandrestaurangen i Backe transporteras i värmeskåp till respektive plats. Potatis, ris och sallad tillagas i Backe vid mottagningsköket på Strandrestaurangen.

Beslut skickas till Kommundirektör

Förslag till beslut Minska antalet produktionskök för att hålla kostnaden nere. Beslutet innebär att matproduktion, som tidigare skett i Backe och Hotings produktionskök, koncentreras till Hotings produktionskök.
 

Köksfrågorna Fjällsjö Framtid ställde till kommunfullmäktige

Köksfrågorna Fjällsjö Framtid ställde till kommunfullmäktige 2020.02.19
Vi har sammanfattat svar från kommunalråd Susanne Hansson under frågorna.


1. Vår första och största fråga: Varför vill ni spara på våran samhällsservice? Det är ett kök som producerar med full kapacitet (fem anställda och 200 portioner om dagen), som lagar mat till alla boenden på älvgården och till 130 elever på Fjällsjö skolan. Hur många elever måste vi ha för att få behålla vårt kök? 

Svar: Det är inte en fråga om antal elever. Kommunen kämpar med ekonomisk situation… Pengarna som sparas kan istället t.ex. läggas på nya lärartjänster.

Köksfrågan beslutas på tisdag 25 feb

Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid besökte igår Kommunfullmäktige i Strömsunds kommun för att lyfta våra synpunkter och ställa frågor angående den föreslagna köksflytten från Backe till Hoting. Beslutet om eventuell nedläggning av produktionsköket i Backe och flytt till Hoting, med allt vad det innebär, kommer att gå till beslut i kommunstyrelsen nu på tisdag den 25 februari. Det var ingen debatt tillåten under kommunfullmäktige så vi tänkte fortsätta den här i andra media istället!

Enligt våra justerade beräkningar så rör det sig om en årlig förlust på minst en halv miljon kronor istället för den beräknade besparingen på ca 9000 000kr. Vi anser att det kommer att bli en fördyrning, men största problemet här är att vi tappar både samhällsservice och tjänster samt att Gräsrotsperspektivet saknas! Vi har bjudit in kommunstyrelsen till Backe på en köksvandring för att med egna ögon se de anpassningar som krävs på bl.a. Strandrestaurangens tilltänkta mottagningskök, men ej är med i beräkningarna, för att kunna ta ett informerat beslut på tisdag.

Nyaste Fjällsjöbladet

finns nu att läsa på Backe.nu!

Namninsamling för Hälsocentralen

Vi har inte råd att tappa mer samhällsservice.
Vi kräver att Backe Hälsocentral – Jämtlands läns bästa och Sveriges näst bästa återbemannas till sin forna styrka.

Skriv under du med: Klicka här för att komma till den digitala namninsamlingen

Utarmad samhällsservice - skrivelse

Inskickad skrivelse till kommunstyrelsen Strömsunds Kommun och Regionstyrelsen Jämtland Härjedalen

Vi har inte råd att tappa mer samhällsservice. Vård och omsorg måste få kosta, det är en samhällsservice, en rättighet. Vi kräver att Backe Hälsocentral – Jämtlands läns bästa och Sveriges näst bästa Hälsocentral – återbemannas till sin forna styrka.

SVIKNA POLITISKA LÖFTEN

Backe Hälsocentral är på många plan regionens flaggskepp. Hälsocentralen är en av de bästa hälsocentralerna i landet och den bästa i Jämtlands län enligt den stora nationella patientenkäten som SKR, Sveriges kommuner och regioner genomför. I flera kategorier som handlar om hur patienterna upplever primärvården hamnar Backe Hälsocentral tvåa av hela nationens hälsocentraler. När det kommer till bland annat respekt och delaktighet, kontinuitet, och tillgänglighet - är Backe hälsocentral oslagbara.

Ljusmanifestation på barncancerdagen

Lördagen den 15 februari, Internationella Barncancerdagen, samlades vi på torget i Backe för att tända marschaller för att uppmärksamma barn som drabbats av cancer. Cirka 200 marschaller tändes och bildade ett hjärta. Under kvällen såldes fika och marschaller, barnen fick även grilla marshmallows och tända tomtebloss. Hjärtligt tack till alla som deltog, lämnade bidrag, fikade, köpte marschaller, hjälpte till, sponsrade och bakade m.m!

Tack vare Er alla lyckades vi samla in 7881:- till Barncancerfonden Norra.

Foto: Monika Kaminska och Gunnar Bergström

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.