Det "Mystiska korset"

En intresserad skara från Backe och Rossön, och ännu mer långväga, var på plats igår för att höra Jan Stillström från Uppsala berätta om det "Mystiska korset" i Fjällsjö. Mystiska korset är en hällmålning av ockra på ett 8 m högt flyttblock i "Istidsskogen" längs stigen påväg till Jansjöbodarna (se karta). Jans teori är att den kan vara upp till 7000 år gammal och målades alltså innan kristen tid och att det inte är ett kristet kors, utan en symbol för stjärnbilden norra korset som är en del av stjärnbilden svanen. Det skulle kunna vara ett uttryck för hur svanen (solguden) befruktar jorden, flygandes med huvudet nedåt som ett upp och nervänt kors. Detta fenomen är extra tydligt just under höstdagjämningen, som inföll igår, när man kan se stjärnbilden röra sig sakta men säkert ner längs horisonten. Jan Stillström visade fotografier på stenåldersfynd i form av ristningar på stenar som hittats i området. Efter föreläsningen kunde de som ville följa med på en utflykt till hällmålningen i skymningen för att se om de kan få sig en glimt av stjärnbilden och jämföra med korset. Jan Stillström är mycket mån om att området kring Mystiska korset bevaras för framtiden och blir riktigt registrerat som en fornlämning.

Såhär skrev Erland Lundgren om korset: "Sveriges  mäktigaste geologi? Tillika det Mystiska korset:

Vid gränsen mellan Västernorrlands och Jämtlands län; ta väg 346 och 10 Km från Backe mot Rossön se träskylt på vänster sida; Bergsjö Gamrågan. Efter 3,1 Km på vänster sida vägen; träskylt Jansjöbodarna 1,4 Km och Mystiska korset. Stigen går genom ett mäktigt flyttblocks landskap som torde vara uppåt 100 hektar med 10 – tusentals flyttblock från istiden omgivna av mycket fin tallskog i åldern omk. 80 år! Märkligt är också, att här är inte bara ett stort flyttblock utan ganska ofta 2 – 3 eller 5 tillsammans. 10-talet flyttblock är i storleken 6 – 8 meter höga och ganska ofta lika långa och breda. De flesta flyttblocken är  1 – 3 meter.

Omk. 150 meter från mystiska korset ett stort sprucket flyttblock med sprickor och gångar! Och uppe därpå ett block omk 1,5 kubikmeter stort, som är uppallat på 4 små stenar! (Märkligt nöje våra förfäder hade!).

Mystiska korset i rödokra, som upptäcktes av en Rossöbo i början av 1990-talet är målat på flatsidan av ett 8,5 meter högt flyttblock. Bara detta unikt! Märkligt är också att många av flyttblocken har en eller två lodräta flatsidor. De starka intrycken gör att promenaden och upplevelsen av mystiska korset på jätteflyttblocket, den stolta och vackra tallskogen samt Jansjö fäbod förstärks då man tycker sig uppleva en urtidsmiljö!

I närheten; på Gamrågan finns också ett 10 tals hektar stort flyttblocksfält varför man frågar sig om inlandsisen på sitt stopp mot kusten någonstans släppt ifrån sig fler flyttblock än här i Ångermanlands nordöstra hörn? Undrar hur länge isen låg stilla över området då så mycket stora stenblock blev kvar på området? Drar mig till minnes, att inlandsisen var omk 3000 meter tjock här, och att landhöjningen 8 - 9 mm per år är störst vid Ångermanlandskusten.

På beskrivet område kan geologer och intresserade av natur och miljö spendera flera dagar för att se stordelen av flyttblocksfältet i Istidsskogen!"

Erland Lundgren, Norrland

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.