oktober 2023

PRO Bodum / Rossön 1958 - 2023

PRO Bodum blir pensionär!

När man fyller år, vill man gärna fira det roliga tillsammans med vänner och bekanta. Så när PRO Bodum inbjöd till 65-års fest på Rossöns Bygdegård så hörsammade ett 50-tal gäster från den egna föreningen, grannföreningarna i Hoting & Strömsund, samt PRO distriktets ordförande Gertrud Nygren.

Det började 1958 enligt en fana som finns kvar i gömmorna. Tyvärr har det inte skrivits så många protokoll från den tiden, men enligt olika berättelser från medlemmarna så ska Herr Mattias Galin inbjudit några herrar till ett första möte omkring 29 januari -58. Mattias Galin blev den förste ordföranden och de andra fem männen bildade en styrelse. Den viktigaste frågan då var om ortens ålderdomshem, kvinnornas uppgift var att sköta kaffekokningen och handarbeta.

Fjällsjöälvens scoutkår - Alltid redo!

I Backe finns nu en nystartad scoutkår med två patruller, Bävrarna och Björnarna. Efter scoutkåren i Ramsele avvecklades bestämde sig några av scoutföräldrarna för att låta den leva vidare i Backe i stället, så att barnen kunde fortsätta med scouting!

Höstens terminsprogram är inspirerat av Harry Potter och scouterna har bl.a fått sy mantlar och tälja trollstavar för att träna på sy- och tälj kunskaper. STORT TACK till Loppisbröderna i Backe som gett kåren ett startbidrag för inköp av material som behövts för uppstarten!

Sista helgen i september bar det av på hajk till Jansjöboern i vårt Vandringseldorado. 14 scouter vandrade ca 2 km till lägerplatsen där de äldre scouterna tältade och de yngre sov över i stugan vid boern. Tack till Anna-Lene Westin för utlån! Här bars det vatten från kallkällan, hackades kilovis med grönsaker, tränades på matlagning på stormkök och över öppen eld. Första hjälpen, kniv- och yxkunskap stod på schemat och höjdpunkten för många var grillning kring lägerelden vid skymningen. Det här gör vi om!

Vasatallarna

En rastplats vid tallarna har ordnats i samarbete med SCA, Fjällsjö Framtid, Sven Ylvinger & Hans Bagge.
Nya vägskyltar har också satts upp. Ett rejält bord med bänkar har Östen Eriksson från Tåsjötorp tillverkat.

Foto: Hans Bagge

Årets mellanstadielärare

Gunilla Furskog som var en mycket populär lärare här på mellanstadiet har utsetts till Årets Mellanstadielärare. Hon var verksam här på slutet av 80-talet och några år in på 90-talet. Hon blev utsedd till årets mellanstadielärare vid Lärargalan på Cirkus i Stockholm. Hennes elever vid Höglandsskolan i Örnsköldsvik hade föreslagit att Gunilla skulle få priset.
Många elever och föräldrar från Backe minns tiden med Gunilla med glädje.

Foto: AXL Media

Guldälggalan 2023

Årets serviceperson: Sigge Bryntesson

Motivering från privatperson:
Sigge är ägare till Rossöns Sport & Färg och är en frisk fläkt där ingenting är omöjligt att lösa. Bra priser, snabba affärer, löser det mesta och kan han inte det så tipsar han gärna vidare till andra affärer.
Trivsamt att besöka denna lilla butik mitt i Rossön. Oavsett om man handlat upp lönen eller kommer ut tomhänt så har man fått sig minst ett gott skratt, slängt lite käft och fått höra någon märklig historia. All heder till Sigge som alltid har öppet, rapp mun som få och bra service och priser.

Guldälggalan 2023

Årets serviceföretag: Capitan kök & Bar
 

Motivering från privatperson:
Ett företag med stort engagemang och driv, ingenting är omöjligt! Han har gjort en stor insats för byn genom att dra igång sin verksamhet. Erbjuder fantastisk mat och en samlingsplats i byn vilket varit behövligt. En sann eldsjäl.

Företaget lyckas även locka folk utanför 50-skyltarna och har blivit väl värt ett besök för många.

Välkommen på Emil kalas

Backe Bibliotek

Vecka 44 är det läslov och då firar vi Emil som fyller 60 år.
Alla mellan 0-130 år är välkommen till biblioteket för att fira honom.
En utställning om Emil finns då, en tipsslinga och bilder att måla!
Onsdag 1/11 öppnar biblioteket senare, kl. 16,00.

 

Öppettider Backe Bibliotek
Måndag-Tisdag & Torsdag 10,00-15,00
Onsdag 14,00-19,00
mail:biblioteket.backe@stromsund.se
tel: 0624-512040

Avvikande öppettider i november:
1 november öppnar biblioteket kl 16,00 p.g.a. personalmöte.
15-17 november studiebesök på Malmö bibliotek.

Premiär av ICA ToGo obemannad

Primiären av ICA ToGo obemannad hade öppning i fredags den 20 oktober. Andreas fanns på plats och hjälpte kunder som aldrig hade gjort detta och såg till att inga problem uppstod. Så nu kan man handla på alla dygnets timmar här i Backe

Dom 40 första betalande kunderna fick var sin goodiebag. Dessa innehöll b.la. Reflex väst, godis, c-vitamin och loka.

Det bjöds på kaffe till vuxna och festis till barnen. Samt även fredagsgodis. Eldkorgen stod bredvid och brann så mysigt och härligt som det skall göra när man går mot vinter.

Julmarknad Rossön den 2 december kl 12.00-16.00

Dags att planera för årets julmarknad. Rossön tänker ha en julmarknad Lördag 2 dec kl.12-16 i området kring Järnaffären/ Garagecafet/Röda Korset. Vad kan du bidra med? Vad vill du sälja? Fikabröd. Hantverk. Stickat. Virkat. Smide??

Anmäl ditt intresse till

Ove B 0706268782 el

Mats D 0730211797

Vi vill ha vår högstatieskola kvar

Alla barnfamiljer i Backe/Rossön ! Ta några minuter och fyll i denna enkät så vi får ett underlag att visa BKU. Tack på förhand.

Alla föräldrar och vårdnadshavare tryck på denna länk: ENKÄT

Julmarknad den 25 November

Julmarknad 25 November 13.00-17.00

Uppe på Stenharmmar’n i Backe.

Har du något du skulle vilja sälja eller ställa ut?

Det kommer vara både ute och inne men inomhus finns de begränsat med platser så det är först till kvarn som gäller.

Välkommen med din anmälan till Fjällsjö Framtid

070–2967339 eller mejlen fjallsjoframtid@backe.nu

Alla är varmt välkomna, hoppas vi ses på vår mysiga julmarknad

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.