december 2020

Bilder på Pepparkakshus del 2

Nu lägger vi ut bilderna på den fina alstren som inkommit till Fjällsjö Framtid, Margareta Johansson har byggt ett pepparkakstorn åt Rapunzel. Klicka på bilden för att se fler hus. Saga och Elias Mårtensson har byggt ett fint hus. Lexi och Link Lindroth har byggt ett fint hus. Frida och Freja Johansson har byggt ett fint hus. Klicka på bilden för att se fler hus.
Fjällsjö Framtid tackar för alla fina bidrag, ni alla har varit jätteduktiga. Alla får priser, ring Fjällsjö Framtid för info om utlämning.

Bilder på Pepparkakshus del 1

Nu lägger vi ut bilderna på den fina alstren som inkommit till Fjällsjö Framtid, Anna-Karin Bengtsson har gjort Fjällsjö Kyrka. Edvin Jönsson, 9 år, har byggt ett bilgarage. Emil Jönsson, 5 år, har med mamma Karros hjälpt byggt en traktor. Emma Jönsson, 7 år, har byggt stall och hage. Ester och Ervin har byggr ett fint hus. Klicka på bilden för att se fler hus. Fjällsjö Framtid tackar för alla fina bidrag, ni alla har varit jätteduktiga. Alla får priser, ring Fjällsjö Framtid för info om utlämning.

Lucka 16 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 16. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Förra veckan blev det klart att ett miljonprojekt kommer att äga rum i Backe då en pumptrack och bikepark kommer att byggas 2021 - ett lyft för bygden och ett projekt rätt i tiden för att uppmuntra till rörelse och aktivitet för hela familjen. Projektet finansieras av Leader 3sam - lokalt ledd utveckling i Ragunda & Strömsunds kommuner och Arvsfonden och drivs av Fjällsjö Framtid tillsammans med Backe IF och Backe Event. Uppbyggnad och konstruktion står Trail Solution Åre
för. Jättekul och jättebra! TACK Inger Kraft-Etzler för att Hjärta Backe får dela ditt reportage från Jämtlands tidning!

Rivningarna har startat på Bagges väg

Rivningarna har nu startat på Bagges väg. Det är sorgligt att se husen försvinna, förhoppningen hade ju varit att Fjällsjö AB svb kunnat få köpa upp husen och diskussionerna om det ärendet är ännu inte klara. Foto: Gunnar Bergström

LT har skrivit en artikel om rivningarna

Lucka 15 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 15. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Snö har återigen fallit, lagt sig och lyser upp dag som natt - en känsla av vinter kom någorlunda tillbaka i Backe
Backe har goda förutsättningar för aktiviteter vintertid - Himlahallen, elljusspår, Älvspåret, slalombacke, skoterleder, pimpelfiske, pulkabackar med mera
Mycket tack vare föreningslivet. Hoppas att det så småningom blir tillräckligt med snö och kyla så att alla vinterälskare får stilla sin hunger
 

Lucka 14 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 14. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Himlahallen i Backe lyser upp vintertid - en mötesplats mitt i byn för hela familjen
 

Lucka 13 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 13. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
”Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus...”. Loppisbröderna bildades som arbetsgrupp (efter avhopp från organisationen LIONS) och visst sprider de ljus i Backe och närområdet. Tack vare deras loppis i lokalerna till före detta Byström & Månsson går intäkter utöver lokalhyran tillbaka till byn.
I år har bland annat Älvgården, Rossöns IF och Backe IF fått en summa till aktiviteter.
När Hjärta Backe träffar Loppisbröderna finns Bosse Eriksson, Tommy Andersson och Hans Olofsson som representanter på plats.
Trots pandemin har det hittills varit positivt med full ruljans på loppisen när det varit öppet.
-Omsättningen har varit otrolig även fast det var stängt i våras, berättar Tommy.
-Folk har handlat lokalt i och med pandemin och när det var öppet ett par månader i höst blev det mycket sålt, säger Bosse.
-Mycket möbler brukar gå ät då tältet utanför loppisen är öppet. Även leksaker går åt, säger Hans.
-Per-Olov ”Poppen” Persson, tidigare backebo och boende numera i Uppsala skickar generöst upp leksaker till Loppisbröderna, tillägger Tommy.

Lucka 12 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 12. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Kanske kommunens - eller länets - största ljusstake finns i Backe hos Monica och Kenneth Andersson
Hur länge den kommer att stå kvar återstår att se då den är till salu. Ett gediget hantverk är det oavsett
TACK Monica och Kenneth

Lucka 11 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 11. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Lite snö (det lilla som finns kvar efter plusgraderna) som lyser upp annars mulet, grått och trist. Att försöka vistas i dagsljus är allt mer viktigare för att orka med mörkret så gott det går. En som sedan många år tagit fasta på rörelse utomhus dagtid är Karl-Erik Orrell, som säkert de allra flesta passerat antingen på morgonen i samband med första promenaden eller senare under dagen då eftermiddagspromenaden genomförs. Klädd i väl synlig neongul jacka med reflexer syns han på långt håll när han går sina dagliga rundor runt Backsjön. Det är snarare regel än undantag att se Karl-Erik ute på promenad dagligen.
På frågan om hur dessa promenader påverkar honom kommer svaret blixtsnabbt:
-Jag mår mycket, mycket bättre!
TACK Karl-Erik

Lucka 10 - Hjärta Backes adventskalender

Lucka 10. Hjärta Backe Adventskalender/Julkalender
Något som lyser upp för många i vintermörkret är julpyntet - tomtar, glitter, ljusstakar, änglar, hjärtan med mera.
När Monica och Kenneth Andersson drev Hjulhems Bygg Rep & Diversehandel tills för cirka fem år sedan passade Monica på att göra i ordning ett tomtepar till skylten för affären. Dockorna och stolen köptes på loppis medan Monicas faster stickade kläderna. Ett av många pyssel som Monica gjort.
Att pyssla och pynta inför jul är något som ligger varmt om Monicas hjärta. Och flera hundra tomtar har samlats på under årens lopp.
-Jag älskar ju pynt! utbrister Monica och tillägger:
-Jag hittar på allt möjligt att göra, jag tycker att det är så kul - och inte bara pynt vid jul.
-Julpynt för mig är julens högtid. Ju mer jag får pynta desto gladare blir jag för julen. Och nu betyder det ännu mer på grund av pandemin, berättar Monica.
Som mest har Monica haft 600 tomtar.
-Nu kanske jag bara har hälften. Jag skänkte till Madde (dottern) då jag inte längre orkar sätta upp allt, säger Monica.

En pumptrack är på gång i Backe!

Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid har säkrat finansiering för att anlägga en modern bikepark, med en pumptrack och skillspark, vid idrottsplatsen i Backe. Finansiärerna är Allmänna Arvsfonden och Leader3sam. Projektet är ett samarbete mellan Utvecklingsgruppen Fjällsjö Framtid, Backe Idrottsförening och Backe Event. Beslut är klara från båda aktörer men besked väntas för bygglov. Går allt enligt planerna så kan bygget påbörjas våren 2021. (Klicka på titeln för att läsa mer!)

Nyfiken på att se mer? Klicka här!

Lockar till spontanidrott och rörelseglädje!
Vår plan är att bygga en inbjudande pumptrack med banor som passar alla åldrar som uppmanar till spontanidrott - ett bra komplement till organiserad idrott, och som kan uppmuntra fler barn och unga att röra på sig i vardagen! Tillgänglig inte bara för cyklar utan även skateboards, kickbikes, inlines m.m. En sport som kan utövas på ett lekfullt och innovativt sätt av både barn och vuxna. Projektet främjar både folkhälsan, byandan och besöksnäringen.

Riddarens förskola öppnar för alla igen torsdag 10 december

Riddarens förskola öppnar för alla igen torsdag 10 december. Från och med torsdag 10 december öppnar Riddarens förskola i Backe för samtliga barn igen. Det råder inte längre akut personalbrist. Sedan i måndags har Riddarens förskola i Backe endast varit öppen för barn vars vårdnadshavare anmält till kommunen att de har samhällsviktigt arbete. Detta efter omfattande personalfrånvaro. Var vaksam på symtom Från och med torsdag 10 december är förskolan återigen öppen som vanligt. Det betyder att alla barn är välkomna. Vårdnadshavarna är underrättade. Fortsätt som tidigare att vara vaksam på symtom och håll ditt barn hemma vid minsta tecken på förkylning.

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.