Svampkurs och trattissoppa

Årets svampkurs med svampkonsulent Margot Landgren från Rossön är nu avslutad.

Ett gäng entusiaster träffades under fem kvällar på hembygdsgården i Backe för att lära sig vad som är ätligt och inte av alla skogens svampar. Margot presenterade en lista på 14 svampar som är ”säkra” och som inte kan blandas ihop med några giftiga, bl.a. många soppar, som inte kan förväxlas med något giftigt här i norr. Men håll er borta från vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor! Vi tillagade även den svamp vi plockade under kursen och lärde oss att göra stuvningar, risotto och soppor och hon berättade hur man bäst förvarar svamp. Margot har även andra kurser: lär dig laga vegetariskt, matlagning för gubbar, växtfärgning, ullarbeten, m.m.
 

Trattkantarellsoppa (4 pers)
6 dl rensade trattkantareller
1 l vatten
1 ½ – 2 buljongtärningar (hönsbuljong)
1 skiva rotselleri eller blekselleri
1 bit purjolök, 6-8 cm
1-2 scharllottenlökar
2 msk olja
4 msk matlagningsmjöl
1 dl tjock grädde
1 äggula
persilja
salt
tillsätt eventuellt lite sherry för smakens skull

1. Rensa svampen, skär i bitar och fräs den i lite olja i några minuter
2. koka svampen med vattnet, sellerin och buljongtärningarna i ca 15 min
3. Fräs under tiden upp all lök i resterande olja och strö över mjölet. Späd sen med buljongen.
4. Häll löken i soppan och låt alttsammans koka i ytterligare 5-7min.
5. Blanda grädden och äggulan och rör ner i soppan. Obs! Koka nu inte soppan mer.
6. Strö på finhackad persilja och servera med rostat bröd.

Smaklig måltid!

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.