Rossöcenter 50 år!

I februari 2024 var det femtio ( 50 ) år sedan denna byggnad, Rossöcenter invigdes. Då 1974 var det märkligt, märkvärdigt att bygga ett äldreboende på ett plan. Att allt skulle vara tillgängligt och bekvämt för de äldre som skulle flytta dit. Matsal - med hemlagad mat, terapi, vävstuga och snickeri, fotvård och lägenheterna i marknivå. Personal dygnet runt. Det var något annat än det gamla ålderdomshemmet som hade tre våningar, och inte så handikappanpassat. Betydande personer från olika kommuner ( även andra länder ) utanför Rossöns gränser kom på studiebesök. Detta finns nerskrivet i gamla tidningsartiklar.

PRO Bodum och Svenska Kyrkan ville tillsammans uppmärksamma detta jubileum. PROs damer hade bakat ett antal tårtor, Kantor Peter Wilhelmsson spelade och sjöng, Kyrkoherde Elisabeth Björklund gav de församlade några "gudomliga tankar". Centrets personal och de nuvarande boendena som kom nästan manngrant och njöt av stunden. Gamla fotopärmar hade lagts ut på borden, så gästerna kunde tillsammans minnas vad som har hänt under dessa 50 år.

Elin Mårtensson, 101 år ung var en av gästerna som njöt av kaffet och tårtan, blev uppmärksammad av de samlade. PROs kassör Per Åke Bölander höll ett spontant tal till Elin, alla sjöng -"må du leva i många lyckliga år" inför den stundande 102 års dagen, utbringade även ett fyrfaldigt leve för Rossöcenter.

Tyvärr måste man nog säja att det var bättre då än nu ! Nu har detta blivit ett "Trygghetsboende", där du skall sköta dej själv. Du hyr din lägenhet och har tillgång till gemensamma ytor. Vänder sig till friska seniorer som är för friska för ett särskilt boende. Det finns 22 lägenheter och alla är ännu inte uthyrda, men renoverade. Den f.d matsalen är också relativt nyrenoverad som i dagsläget har blivit den gemensamma samlingspunkten. Tyvärr har allt omkring lagts ner. Var och en äter sin middag i sin ensamhet i sin egen lägenhet. Personal finns, men har många andra uppgifter att göra.

När PRO och Svenska Kyrkan kommer på tis- och torsdagar blir det lite mera liv i huset, med glädje för de boendena.

Zaedi Danielsson    070 6467714

zaedi.danielsson@outlook.com

 

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.