Muralmålningen har blivit vepa

Lars Bagge hedersgäst när muralmålningen i Backe återinvigs på lördag kl.18.00 i Strandrestaurangen i Fjällsjöhallen

Muralmålningen i Backes rivna matsal har fått nytt liv. Tack vare fotografier har konstverket tryckts upp på en vepa och pryder nu nya matsalen vid Fjällsjöhallen. – Det känns väldigt bra att kunna göra målningen tillgänglig för allmänheten igen. Den är ett viktigt tidsdokument från 1950-talets satsningar på offentlig konst, säger fastighetsingenjören Karin Stierna.

I samband med Kulturveckan sker en rad aktiviteter i Backe den 10 februari. På dagen kommer Hej Främling! och bjuder in alla som vill att spela fotboll och volleyboll i Fjällsjöhallen mellan klockan 15 och 18. Det blir också promenadbingo. Klockan 19 avslutar Matti Norlin sin kommunturné med en blueskonsert i Fjällsjöhallen.

 

Förslag från ortsbor
I samband med dessa aktiviteter passar kommunen på att återinviga muralmålningen i matsalen vid Fjällsjöhallen med start klockan 18. Målningen är gjord av Birgitta Sandberg. Till sin hjälp hade hon Brit Lindgrén och Lars Bagge, som kommer att vara hedersgäst under återinvigningen. Det var när matsalen vid Folkskolan i Backe byggdes 1953 som det blev bestämt att väggen mot köket skulle smyckas med ett konstverk.
– I samband med att vi rev matsalen 2014 beslutade vi att fotodokumentera målningen. Vi anlitade Jamtli Bildbyrå och bad dem då att även ta en bild för att i framtiden eventuellt kunna trycka upp den. Efter förslag från ortsbor och utflyttade Backebor beslutade kommunstyrelsen 2016 att trycka upp en vepa och sätta upp i nuvarande matsal. Nu är den på plats och mäter fem gånger två meter, säger fastighetsingenjören Karin Stierna.

 

Gjort flera väggmålningar

Tekniken Birgitta Sandberg använde när hon gjorde muralmålningen kallas al secco och är en kalkmålning utförd på torr puts. Många av de kyrkomålningar som finns i svenska medeltida kyrkor är utförda med samma teknik. Den internationellt kanske mest kända muralmålningen är Leonardo da Vincis ”Nattvarden” som han målade i ett kloster i Milano 1495–1498. Birgitta har även gjort väggmålningen på Gunillagården i Junsele och på tandläkarmottagningen i Backe.

– Hon hämtade motiven till konstverket från hela världen, målningen innehåller många små konstverk i konstverket. Det är fascinerande och det känns väldigt bra att kunna göra målningen tillgänglig för allmänheten igen. Den är ett viktigt tidsdokument från 1950-talets satsningar på offentlig konst, säger Karin Stierna.

 

Välkommen att delta!

 

Foto: Jamtli Bildbyrå

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.