Låt Fjällsjöskolan vara kvar!

LÅT FJÄLLSJÖSKOLAN I BACKE VARA KVAR

Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen i Strömsunds kommun har presenterat en skolutredning som ska ligga till grund för beslut för framtidens skola.

Ett beslutsunderlag ska klargöra fakta, visa samband och lämna ett eller flera olika förslag till beslut samt REDOGÖRA för EFFEKTERNA av besluten.

Det är anmärkningsvärt att skolutredningen saknar viktiga detaljer som till exempel kostnader för skolskjutsar.

Det finns heller ingen sammanställning som visar de ekonomiska konsekvenserna för respektive förslag. Det är märkligt att utredningen inte presenterar mer siffror och fakta om kostnaderna då ett av målen gäller kostnadsbesparingar.

Kan man inte förvänta sig mer av ett så viktigt beslutsunderlag? Beslut som påverkar så många barn, familjers livssituation och även hela kommunens utveckling.

Många blir tyvärr inte förvånade men likväl otroligt besvikna över att så undermåliga beslutsunderlag föreslås ligga som grund för så stora beslut.

Den enda förändringen som är rimlig att genomföra nu är förändringar inom Strömsunds tätort. Dessa innebär inte någon större omställning för vare sig elever eller lokalsamhället i Strömsund.

Exempelvis skulle elever från Bredgårdsskolan kunna flytta till Vattudalsskolans lokaler alltmedan Vattudalsskolan åk 7-9 flyttar in på Hjalmar Strömerskolans lokaler. Tar kommunen övergripande ansvar i denna stora fråga? Utreder man gränsöverskridande lösningar mellan olika förvaltningar? Eller är det ”vattentäta skott” mellan olika förvaltningarna så att såna lösningar inte ens utreds?

En stängning av delar av skolorna i Hoting eller Backe innebär väldigt stora konsekvenser för elevernas trygghet och hälsa (lång stillasittande tid varje dag, kortare fritid, undervisning långt ifrån hemmet från tidig ålder) och stora konsekvenser för lokalsamhällena. Detta eftersom tillgång till skola är så viktig för både beslut om att flytta in till och stanna kvar i en by för barnfamiljer.

Kommunledningen bör beakta risken att förlora både behörig personal och elever till andra kommuner. Det är många föräldrar i Backe som skulle välja att skjutsa eleverna till Junsele eller Ramsele (ligger längs lokaltrafiklinje) som är närmare alternativ än att låta barnen åka till Hoting.

Det finns heller inga garantier att barnfamiljerna bor kvar eller att lärarna väljer att jobba kvar i kommunen och arbeta i Strömsund eller Hoting istället för i Backe om skolorna stängs.

Beslut att stänga skolor i småbyar till fördel för huvudorten kommer allvarligt att späda på spänningarna mellan huvudorten Strömsund och kringbyarna. Vi är så få att sammanhållning är nödvändigt inom kommunen för att vi ska överleva.

Det är på de orter i kommunen som har haft ett positivt inflöde av nya medborgare som framlagda neddragningar föreslås gälla. Istället för att driva på en utflyttning från kommunen med neddragningar av skolor i kringbyarna så kan istället barnfamiljer vara ambassadörer för kommunen och bidra till inflyttning. En förutsättning för det är att Strömsunds kommun vill utveckla hela kommunen och inte bara tätorten.

Så till alla involverade beslutsfattare - ta rätt beslut -Låt Fjällsjöskolan vara kvar!

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.