K-märkning av läkarvillan?

Här är Hembygdsföreningens skrivelse till kommunstyrelsen som skickades in i oktober 2020:

Till Kommunstyrelsen Strömsunds kommun Backe 201018
Skrivelse tagen vid Fjällsjö Hembygdsförenings medlemsmöte 18 oktober 2020.
I Backe samhälle finns flera kulturhistoriskt intressanta miljöer. Det är miljöer som speglar ortens historiska och sociala utveckling. Dessa miljöer utgör ett oskattbart kulturarv som bör skyddas i enlighet med gällande kulturmiljölag.
Långnäset, den del av Backe där sjukhus och skola ligger, speglar samhällets framväxt under 1800talets senare del. Här, på de attraktiva strandtomterna, etablerade sig skogsbolagen med sina påkostade chefsbostäder. Samtidigt byggdes här ett av inlandets allra första lasarett.
Vid mitten av 1950-talet inköpte landstinget tomterna mitt emot lasarettet och byggde personalbostäder i tidens modernistiska anda.
Den nu rivningshotade underläkarvillan ritades av Folke Löfströms arkitektkontor i Stockholm. Många av hans byggnader är idag skyddade.
Villan har ett stort kulturhistoriskt och autentiskt värde och har en tidstypisk arkitektur. Byggnadsdelarna och detaljerna är i stort ursprungliga, som fasadmaterial, fönster, armaturer, dörrar, räcken och terasser m.m. Interiörerna är tidstypiska och välbevarade. Byggnaden och bebyggelsemiljön har betydande miljömässiga och konstnärliga värden som bör skyddas.
De olika byggnadsdetaljerna berättar om husets historia och utveckling och utgör viktiga delar i det kulturhistoriska värdet. Den har en egen historia att berätta men utgör också en del i utvecklingen av Backe tätort och dess historia. Genom att bevara dessa kulturhistoriska värden, skapar vi möjligheter att förstå och avläsa delar av såväl byggnadens som bygdens historia.
Vi beklagar att kommunen har gett rivningslov utan att byggnadens historiska värden utretts. Med ovanstående argument påtalar vi att villan bör bevaras och kulturskyddas. Därför hemställer vi till kommunen att:
1. Återkalla rivningsbeslutet av läkarvillan.
2. Göra en kulturmiljöinventering av området och villan.
3. Upprätta en kulturmiljöplan för Strömsunds kommun.
4. Ge möjlighet till försäljning i det fall kommunen ej har behov av byggnaden.
Backe 18 oktober 2020
Skrivelsen undertecknades av ordförande i föreningen samt ordförande i Ångermanlands hembygdsförbund
 

(Hembygdsföreningen har inte fått något svar ännu)

Text: Örjan Andersson

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
883 72 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.