Ekologisk mat

Heja ICA Nära i Backe som nu har tagit hem mer ekologisk mat! Nu slipper vi äta giftiga bananer och de ekologiska är dessutom 2kr billigare/kg! Det finns även ekologiska äpplen, apelsiner, citroner, morötter, gurka, tomater, oliver, fil, saft, téer/kaffe m.m. Fler och fler väljer nu ekologisk mat, tänk vad bra att det nu har blivit "trendigt" att äta hälsosamt! Förr var det ju självklart att odla sin egen mat, något som är långt ifrån normen idag även äom det blir mer och mer populärt med hemodlat. Har man inte möjlighet att odla sin egen mat så kan man ju välja ekologiskt då man handlar i affären istället. Om man tycker det är svårt eller för dyrt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt så kan man ju börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor! T.ex. KAFFE, BANANER OCH VINDRUVOR, MEJERIPRODUKTER, KÖTT OCH POTATIS. Se Naturskyddsföreningens kortfilm om varför man ska välja eko och läs mer om myterna kring ekomat.

Kaffe - På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor - Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter - För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet. 

Kött - Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis - Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas!

 

 

Utvecklad av
SCS Design

Stöds av
EU jordbruksfonden

 

Kontaktinformation

Fjällsjö Framtid

Torgvägen 1A
880 50 Backe
0624- 101 69

 

Hitta hit

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.